BİZ SİZİ ARAYALIM

Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlamalı

18 Mart 2020
Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlamalı

TUVALET EĞİTİMİ NE ZAMAN BAŞLAMALI? NASIL UYGULANMALI?

Tuvalet eğitimi için en önemli olan konu çocuğunuzun tuvaleti kullanmaya hazır olduğu zamanı doğru şekilde yakalayabilmektir. 2 yaşından küçük çocuklar tuvaleti kullanmayı deneyecek kadar uzun süre yerlerinde durmak ve kontrolü sağlamak konusunda sorun yaşayabilirler. Her çocuğun tuvaleti kullanmaya hazır olduğu zaman farklıdır ancak hemen hemen bütün çocuklar için iki yaş öncesi uygun bir zaman değildir. Tanıdığınız birçok çocuğun bezden kurtulmuş olması sizin çocuğunuzun da aynı dönemde buna hazır olduğu anlamına gelmez. Tanımadığınız birçok çocuğun da sizin çocuğunuz gibi halen bez kullanmaya devam ettiğini unutmayın ve çocuğunuzun hızına saygı gösterin.

Çocuğunuzun tuvalete ilgi göstermeye başlaması, oturarak geçirdiği sürenin biraz da olsa artmış olması, kaka ve çiş için kullandığı sözcükler olması, ıslak ya da kirli bezinden rahatsız olması, basit yönergeleri uygulayabiliyor olması tuvaleti kullanmaya hazır olması için gerekli işaretler arasında sayılabilir.

Çocuğunuzun hazır olduğunu düşünüyorsanız, tuvalete oyalanabileceği bazı kitaplar ve oyuncaklar koyarak tuvaleti zaman geçirebileceği bir yer haline getirebilirsiniz. Tuvalet alışkanlığı kazandırma esnasında sizin sakin ve sade olmanız çok önemli. Çocuğunuz çiş veya kaka yaptığına buna abartılı sevinç gösterileri ve ödüllerle karşılık vermek, çocuğunuzun tuvalet konusundaki endişelerini arttırabilir, başarısız olma korkusuna kapılabilir ya da bunun sizin için çok önemli olduğunu düşünerek çatışma yaşadığınız zamanlarda bunu sizi cezalandırmak için kullanabilir. Ayrıca tuvalet eğitimine çocuğun hayatında önemli değişiklikler olmayan bir zamanı seçerek başlayın. Yeni kardeş, ev ya da okul değişikliği, ev ortamındaki gerginlik ya da sevdiği birinin kaybını yaşadığı zamanlar tuvalet eğitimi için uygun değildir. Gece çişini tutabilmek çok daha uzun zaman isteyen bir süreçtir. Çocukların 7  yaşına kadar gece yatağı ıslatmaları normaldir. Çocuğunuz gece yatağı ıslatıyorsa; gece çarşaflarını kolaylıkla değiştirebilmek için gerekli önlemleri alın, bu konuda çocuğunuzu kızmayın ya da onu suçlamayın. Çocuğunuza sakince bu durumun bir kaza olduğunu ve büyüme sürecinde zaman zaman böyle sorunlar yaşanabileceğini anlatın. Bu durum 7 yaşından sonra da devam ediyorsa öncelikle fizyolojik bir sorun olup olmadığı araştırılmalı. Fizyolojik bir sorun yoksa bir çocuk psikoloğundan yardım alınabilir. Tuvalet eğitimi esnasında anne – baba tarafından katı bir disiplin uygulanması çocuktaki kaygı düzeyini arttırarak bu süreci daha da zorlaştıracağı gibi ilerleyen zamanlarda çocuk üzerinde ciddi psikolojik etkileri olabilir. Bu yüzden tuvalet alışakanlığı kazandırma sürecine başlamış bile olsanız, bu süreç içinde çocuğunuzun buna hazır olmadığını ve zorlandığını hissettiyseniz hiç tereddüt etmeden bez kullanımına geri dönebilir ve çocuğunuzun daha hazır olduğunu hissettiğinizde tekrar deneyebilirsiniz.

Yakın Aile Akademisi ; Çocuk ve Ergen Danışmanlığı, Ebeveyn Eğitimleri, Oyun Terapisi, Pozitif Disiplin Eğitimleri gibi konularda Aile ve Çocuklara yönelik hizmetler vermektedir.

Ayrıntılı Bilgi İçin: www.yakinaile.com

Bize Ulaşın